Zabawy ciastoliną

Opublikowano w Tęczowe nutki

 

 

Ciastolina to jedna z tych zabaw, których dzieci

nigdy nie mają dosyć, jest to sposób na wspaniałą,

pełną frajdy dziecięca zabawę. Ugniatanie,

wałkowanie, lepienie stwarzają niekończące się

wyzwanie dla wyobraźni, pozwalając stworzyć

najrozmaitsze melanże kształtów, form i kolorów.

 

 

 

Ciastolina w wersji tradycyjnej, czyli z gotowaniem

 

  • ok. 2 szklanki mąki

  • ok. 1 szklanka soli

  • ok. 1,5 szklanki gorącej wody

  • ok. 2 duże łyżki oleju (dla plastyczności)

  • ok. 1 łyżeczka kwasku cytrynowego (dla konserwacji)

  • ok. 1 łyżeczka proszku do pieczenia (dla zatrzymania wilgoci i uzyskania puszystości)

  • aromat do pieczenia, żeby ładnie pachniała (dodałam odrobinę waniliowego)

  • barwniki spożywcze

 

Wszystkie składniki trzeba połączyć, a następnie gotować na wolnym ogniu mieszając, aż z masy zrobi się kula. Następnie należy zdjąć masę z ognia i poczekać, aż ostygnie. Przestudzoną masę należy ugniatać tak długo, aż przestanie być lepka, a stanie się miękka i gumowata. Wtedy można dodać do niej barwniki.

 

Ciastolinę należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, najlepiej w lodówce.

 

 

 

Życzę przyjemnej zabawy!